...origami bloemen.                                                                                                jan. 2012

 

 

Met een restant van het kapotte boek van Harry Potter (zie dec. 2011) verder geknutseld. Dit keer uit elke pagina twee vierkantjes geknipt waar de bloemblaadjes van gevouwen werden.      Vouw een vierkantje dubbel.

   Vouw de buitenste punten naar boven.

 

Vouw punten vervolgens weer dubbel, punten wijzen naar buiten

Vouw onstane 'driehoekjes' open en vouw ze plat.

Vouw de bovenste hoekjes naar beneden

Vouw ze naar binnen.

Vouw de driehoekjes dubbel en lijm ze vast.

 


Dit is 1 bloemblaadje.

Vijf blaadjes vormen een bloempje.

Twaalf bloemen vormen een bol.

Handig is eerst 2 halve bollen maken van 6 bloemen, er dan een lint tussen te lijmen, en de halve bollen samen te lijmen.

 

                                      

                        'De gevangene van Azkaban'             Chinese folder uit de toko                                    

...alternatieve kerstboom.                                                                                     dec. 2011

 

 

Als boeken veel gelezen worden, kunnen ze het op een gegeven moment helemaal begeven. De kaft en diverse bladzijdes raken los, en het boek wordt weggegooid.

Niet als het in handen komt van Caatje Knutsel, dan belandt het zeker niet in de prullenbak (of zo je wilt, in de 'oud papier'-bak), er wordt mee geknutseld!

 

Dit keer is 'Harry Potter en de gevangene van Azkaban' een alternatieve kerstboom geworden.

 

     

 

De ene bladzijde is een stukje vanaf de onderkant los gescheurd en omhoog gevouwen, de bovenste helft diagonaal en de andere bladzijde is in de lengte dubbel gevouwen    en het aan de bovenkant uitstekende stukje teruggevouwen, zodat het gelijk ligt met de diagonale bladzijde.  De eerste en laatste pagina worden aan elkaar gelijmd.   

...portemonees van lege melk-/sappakken.                                                     mrt. 2011

 

'The Real Game', een leuk project voor groep 8, waarbij 'de echte wereld' wordt nagebootst. Hierbij moeten de leerlingen o.a. zelf een bedrijfje starten.

Carijn had met een paar vriendinnen (uiteraard) een knutselbedrijfje: 'Leuk en lekker'.

Ze hadden daarbij ook portemoneetjes gemaakt van lege melk- en sappakken.

 

Carijn vond dit zo leuk om te doen dat ze, ook na het project lege pakken is blijven bewaren en portemoneetjes van had gemaakt,

die ze op diverse rommelmarkten heeft verkocht...

                                                                                  

Er waren portemonees in 3 verschillende modellen.

De eenvoudigste was toch wel deze: 

1.    waar de onderkant en bovenkant van het pak afgesneden/afgeknipt wordt. Het pak wordt plat gevouwen (de zijkanten naar binnen) en vervolgens op 2/3 omgevouwen. De twee vakken die zo ontstaan kun je evt. aan elkaar nieten.

 De 1/3 die nog over is wordt bijna helemaal weggeknipt, op het achterste stukje na, dat wordt de klep.

 

2.       Ook niet zo moeilijk is de manier waarbij je de bodem gebruikt in je portemoneetje en in de zijkanten (vanaf de bodem naar de achterkant van het pak) twee kwart cirkels knipt. De achterkant laat je langer, dat wordt de klep.

 

3.        Bij de derde methode is het het makkelijkst om een patroon te gebruiken. Je gebruikt dit keer de achterkant (of voorkant als je dat mooier vindt) van het pak en de zijkanten. Je knipt twee halve cirkels in de zijkanten.

Dit is vooral leuk bij pakken die een dop hebben. Zie het patroon dat wij hebben gebruikt, het grijze rondje op het patroon is het gedeelte waar de dop zit, de cirkel aan de bovenkant van het patroon knip/snijd je eruit, zodat de dop als sluiting wordt gebruikt kan worden.

...mobile van eenvoudig gevouwen paaseieren.                                             mrt. 2010

 

Carijn wilde knutselen, maar wist niet wat (echt een gevalletje van door de bomen het bos niet meer zien, want zo'n beetje ons hele huis ligt vol met knutselspullen...).

We hadden die dag niet zo veel tijd, maar een eenvoudig knutseltje kan altijd!

 

We zijn uit gegaan van vierkante papiertjes van ca. 10 cm., die we eerst twee keer diagonaal hebben gevouwen en de punten (van 1 diagonaal) naar het midden en zo verder tot er een middenvouw en aan beide kanten nog drie vouwen zaten.

 

   

 

Toen omgedraaid en nogmaals met de punten naar de al gevouwen lijnen, zodat je het als een harmonicaatje samen kunt vouwen.

(Het lijkt wat ingewikkeld, maar dat komt meer door mijn omschrijving dan dat het in werkelijkheid is!)

 

Van die grappige 'paaseitjes' hebben we een mobile gemaakt.  

 

En later heeft Carijn nog een groter exemplaar gevouwen, dat ze op karton heeft gelijmd en versiert...       

 

Hoe simpel en toch leuk kan knutselen zijn...!

Caatje Knutsel
zelf gemaakt