...XXL BREIEN kerstmuts-theemuts                                                        dec. 2016

 

 

                                                                      

Noem het XXL BREIEN, HANDBREIEN, XXL HAKEN, of misschien wel TAFELBREIEN, maakt niet uit.

Het is leuk om te doen, snel klaar, knuffelig zacht en een mooie aaibare blikvanger op de kersttafel. O ja, en het houdt de thee lekker warm (of gaar er bv rijst in...).

 

Of maak het in een andere kleur en het kan helemaal de hele winter mee!

 

Nodig:

De kerstmuts weegt 550 gram, waarvan 200-250 gram wit en 300-350 gram felrood gebruikt.

(De witte lontwol is nl. iets dikker dan de rode en witte ook gebruikt voor de pompon).

En klein stukje wit touw/lintje.

 

VOORBEREIDEN VAN DE LONTWOL:


-- De wol voorzichtig helemaal afgerold (minder kans op breuk tijdens het werken met het lont).

 

 

-- Handdoek op tafel gelegd en het lont gerold, zodat het iets compacter/ronder werd (dat gaat het verharen enigszins tegen).  

 

     

 

OPZETTEN VAN DE WITTE RAND:

 

-- Lus gemaakt met het witte lont.

 

                                                        

 

-- Zoveel lussen (haakterm = lossen opzetten) gemaakt dat de sliert om de theepot past (was 12 lussen).

 

      

 

-- Ring van lussen gesloten, door de laatste lus door de eerste te halen.

 

   

 

-- Het lont nu ook door alle andere lussen gehaald, zodat er een hele cirkel lussen ontstond.

 

  

 

-- XXL BREIEN VAN HET RODE MUTSDEEL:

 

-- Het rode lont door alle witte lussen gehaald en rondom verder met rood door gegaan tot het hoog genoeg is voor de theepot. 

 

  

 

-- Dan af en toe geminderd door het lont door 2 lussen tegelijk te halen, tot er 3 lussen overbleven. (bij mij waren dat ca 10 rijen rood).

 

     

  


-- De rest van het lont helemaal door de 3 laatste lussen gehaald. Te lang lont, gewoon tot de gewenste lengte los getrokken (niet afgeknipt) en dit naar binnen toe gehaald om af te werken. En ook uiteraard het witte lontwol afgewerkt.

 

                                                     

                                                  

 

MAKEN VAN DE POMPON:

 

-- Klein touwtje/lintje op m'n hand gelegd, wit lontwol erom gewikkeld.

 

     

 

-- Touwtje/lintje vast geknoopt, lontwol door midden geknipt, wol uit elkaar gehaald ('opfluffen' noem ik dat altijd. is dat een bestaand woord?).

 

     

 

-- Aan de muts geknoopt en lintje naar binnen toe gehaald.

 

                                                                                   

                   

 

 

TIPS VOOR HET BREIEN/HAKEN VAN DIK LONTWOL

 

 1. De lontwol is een gewassen, gekaarde en tot een lont getrokken wol. Omdat het ongesponnen is, een delicaat product om mee te breien/haken, en te gebruiken.

 

 1. Voor u begint met breien/haken is het verstandig de lontwol voorzichtig helemaal af te rollen zodat het makkelijker te gebruiken is, het wordt dan minder snel uit elkaar getrokken tijdens het breien/haken.                                                                                                                                                                                               

 

 1. Houd uw handen om het lont heen en 'aai' voorzichtig het hele lont, laat het lont door uw handen 'glijden', dan vervilt het als het ware een heel klein beetje, en dat zal het verharen iets tegengaan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Of rol het over tafel (handdoek eronder rolt beter, anders glijdt het misschien alleen maar.)

 

 1. Het lont afknippen kan, maar wordt niet aangeraden. Heeft u een lang uiteinde dat u wilt afhechten, trek het voorzichtig los op ca. 10-20 cm (houd met 2 handen het lont vast en trek de wol rustig uit elkaar) en rijg het door het gebreide/gehaakte stuk.

  Het kan zijn dat een bot afgeknipt stuk zichtbaarder blijft dan een 'losgetrokken', afgewerkt uiteinde.

 

 1. a. Twee uiteindes/stukken aan elkaar hechten? Het kan met een voorzichtige knoop maar het is minder zichtbaar als 2 uiteindes naast elkaar gelegd worden en gewoon verder gebreid/gehaakt wordt.

 

          b. Of neem de 2 uiteindes en spreid ze in de breedte een beetje uit, leg ze op elkaar

              en rol ze samen op tot 1 lont.

 

 1. Is het werkstuk klaar? Hoe nieuwer het werkstuk hoe eerder het zal 'verharen'. Aai het werkstuk in de richting van de haren, dat zal het verharen weer iets tegengaan.

 

 1. Het blijft een werkstuk waarbij voorzichtig mee om gegaan moet worden. Pas op met ruwe materialen, daar kan het eenvoudig aan blijven 'hangen', zodat het enige haren zal verliezen. Gebeurt dit toch, probeer het ertussen te voegen, lukt dit niet, knip het voorzichtig af, niet trekken, want dan kan het nog meer haar meenemen.

 

 1. Wassen, liever niet. Wol is van zichzelf vuil afstotend. Wilt u het toch wassen, laat het , vooral bij grote werkstukken, bij een stomerij doen.

  Bij werkstukken tot ca 1 kg kan wassen met de hand in koud water met een heel klein beetje wolvriendelijk wasmiddel. Doe het water met een druppeltje wasmiddel in een grote teil/(bad-)kuip en leg het werkstuk er voorzichtig in. Laat het even staan. Druk dan het water er een beetje uit, herhaal het nogmaals zonder wasmiddel, leg plat te drogen.

  N.B. Dit zal wel ten koste gaan van het superzachte gevoel dat de wol geeft, omdat het dan iets zal vervilten, wat het stugger maakt.

 

 

Veel knutselplezier,

warme groet, Marleen

'Caatje Knutsel'

Caatje Knutsel
zelf gemaakt